Primeiros pasos para o distintivo protexido Pan Galego

Publicada a solicitude de inscrición no rexistro comunitario da Indicación Xeográfica Protexida

• A Federación Galega de Panaderías (FEGAPAN) cursou a solicitude de inscrición no Rexistro Comunitario da Indicación Xeográfica Protexida (IXP) Pan Galego, e o documento vén de ser publicado no Diario Oficial de Galicia este mes. Para a tramitación desta solicitude, FEGAPAN contou co apoio e o asesoramento da Consellería de Medio Rural.

PROCEDEMENTO

O procedemento aberto conta con diversas fases. Unha vez publicada esta solicitude, abrirase un prazo de dous meses, nos que os interesados poderán presentar oposicións. As eventuais alegacións serán avaliadas e resoltas pola Consellería do Medio Rural, en concreto pola Dirección Xeral de Gandaría, Agricultura e Industrias Agroalimentarias. Estas resolucións poderán ser recorridas en alzada ante a Consellería.

Unha vez concluída esta fase, Medio Rural aprobaría a Orde pola que se adopta unha decisión favorable, remitindo o expediente ao Ministerio de Agricultura, Alimentación e Medio Ambiente (Magrama) para o seu envío á Comisión Europea. A partir deste momento, e logo do exame do prego de condicións por parte Comisión, publicaríase a solicitude de inscrición no Diario Oficial da Unión Europea para iniciar un novo período de información pública, esta vez a nivel europeo, de seis meses. Este período podería ser reducido a dou meses se non hai alegacións.

Unha vez recibido o prego pola Comisión, a Consellería poderá tramitar o que se denomina Protección Nacional Transitoria, o cal permite utilizar a IXP Pan Galego a nivel español á vez que se continúa coa tramitación europea.

Segundo recolle o prego de condicións da IXP, o pan galego é aquel que ten codia dura e triscante, miga esponxosa e alveolado abundante e irregular, que se elabora de forma artesanal con fariña de trigo brando, da cal unha parte procede de trigos cultivados na comunidade autónoma de Galicia pertencentes a variedades e ecotipos autóctonos galegos, os comunmente denominados «Trigo país» ou «Trigo galego».

CARACTERÍSTICAS OFICIAIS DO PAN GALEGO

A súa elaboración caracterízase pola utilización de masa nai e unha elevada cantidade de auga, así como polos longos tempos de fermentación e cocción, esta última sempre en fornos con soleira de pedra ou materiais refractarios.

O pan amparado pola IXP presentará características como a forma da peza, que inclúe o bolo ou fogaza, a rosca, a bóla ou torta e a barra, cada unha coa súa forma e pesos específicos, indicados no devandito prego, que tamén establece as condicións que teñen que cumprir a codia e a miga, así como o sabor e o aroma.•

 

 

Deixa unha resposta

Your email address will not be published.

Enquisas

ESTÁ CONFORME CO PROXECTO PARA CONSTRUÍR UNHA NOVA PONTE DE FERRO NO MALECÓN EN SUBSTITUCIÓN DA PASARELA PEONIL ACTUAL?

Cargando ... Cargando ...

Resumen mensual de noticias

Nova Anterior

A Xunta destinou 185.104,17 euros aos catro CIM do sur de Lugo

Seguinte Nova

Chantada impulsa o seu tecido asociativo co proxecto LoCalidade

Últimas noticias sobre ASOCIACIONISMO

Chantada contra o cancro

A solidariedade e a conciencia social uníronse en Chantada nunha loita colectiva contra o cancro. No pasado mes de decembro, a directiva
Ir aInicio

Don't Miss