Traballo e lecer en torno á vendima na Ribeira Sacra

• A recollida da uva e as primeiras tarefas na adega dan como resultado algo máis que viño: a creatividade e o lecer buscan o seu espazo no tempo da vendima

Vendima nos viñedos de Santiorxo da Adega Malcavada, na Ribeira Sacra. (Foto: MAR LÓPEZ SOTELO)
O tempo da vendima transforma a paisaxe e os ritmos na Ribeira Sacra. Viñedos particulares reúnen a familias e veciños para traballar xuntos como sempre se fixo, e nas adegas convertidas en prósperos negocios chégase ao punto álxido da actividade. As xentes mistúranse coa singular fisonomía do territorio, marcado pola viticultura heroica, que engade un punto de risco e un moito de beleza a esta labor tradicional. O resultado está a ser unha experiencia non só agrícola, senón tamén festiva (que sempre o foi), experiencial e, ultimamente, tamén artística. Cada vez máis persoas achéganse á ribeira para rexistrar coas súas cámaras o momento de recollida do tesouro das viñas. Van a máis os visitantes que buscan mergullarse entre as vides, e experimentar o nacemento do viño.
CADA VENDIMA É ÚNICA
Como todo parto, o do viño ten unha data prevista, aínda que ás veces a natureza reventa o calendario. Este ano, o Consello Regulador fixou o 25 de setembro como data recomendada de inicio da vendima, pero varias adegas xa comezaron a recoller o día 11. Vinte días máis tarde que na vendima do ano pasado. Das 94 adegas rexistradas na Denominación, 64 xa tiñan rematados os traballos o 9 de outubro. Nesta data, iban recollidos máis de 5,5 millóns de quilos. O ano pasado, o Consello Regulador rexistraba 49 días de tarefas, nunha vendima “tempraneira e moito máis escalonada que outros anos”, segundo se reflicte na web oficial do Consello Regulador. Cada setembro é único na ribeira: de aí o seu atractivo.
VIVIR E SENTIR A NATUREZA ENTRE VIÑEDOS
Aproveitar este momento extraordinario para gozar da natureza e as tradicións é o que buscan os cada vez máis numerosos usuarios de experiencias como o Viñobús. Esta fórmula, posta en marcha polo Consorcio de Turismo, leva varios anos sumando visitantes de toda procedencia, que demandan unha alternativa de lecer coa que marcar o inicio do outono. Os usuarios do Viñobús aprenden, a pé de viñedo, como é a uva e a terra que a dá; participan da recollida do froito, e adéntranse nas adegas para saber un pouco máis de como se fai o viño, e para aprender a saborealo. Nos últimos anos, esta “experiencia sensorial”, como a definen na promoción do Viñobús, complétase co pisado tradicional da uva, coa que obter un viño propio do que recibirán, ao rematar o proceso, unha proba no seu domicilio.
IMAXES PARA A LEMBRANZA
A degustación do viño supera as sensacións do padal, para impresionar tamén a retina. As cores da paisaxe e a singular configuración dos viñedos da Ribeira Sacra están listos para ser captados pola cámara, de xeito que, como o mosto transformado en viño, poidan seguirse desfrutando ao longo do ano. Aficionados e profesionais persiguen estes días a mellor foto, aquela na que envasar o aroma e o sabor do momento. Con este sentir, son varios os eventos fotográficos xurdidos en torno ao mundo do viño. O Concurso Red Ribeira Sacra-Viticultura Heroica, organizado por Mar López Sotelo coa colaboración do Concello de Pantón e o Consello Regulador, busca apoiar a candidatura da Ribeira Sacra a Patrimonio da Humanidade. Amosar o mundo da viticultura desta terra é o obxectivo do premio Viña Sacra, organizado pola chantadina Asociación Amigos de Manuel Jorge. Con estas accións, a cultura pon en valor o territorio e as súas xentes. •

Deixa unha resposta

Your email address will not be published.

Enquisas

ESTÁ CONFORME CO PROXECTO PARA CONSTRUÍR UNHA NOVA PONTE DE FERRO NO MALECÓN EN SUBSTITUCIÓN DA PASARELA PEONIL ACTUAL?

Cargando ... Cargando ...

Resumen mensual de noticias

Nova Anterior

O Concello de Monforte destinará máis de 396.000 euros de remanentes a seis proxectos

Seguinte Nova

O Concello fai retoques na rede de miradoiros

Últimas noticias sobre GALERÍA

Ir aInicio

Don't Miss