A décima edición do Concurso de Proxectos Empresariais Semente Ribeira Sacra recibiu 85 propostas de diversos puntos de Galicia, León, Sevilla, Madrid, Barcelona, Las Palmas e o norte de Portugal. O xurado, reunido o 19 de xullo, escolleu 10 proxectos que agora deberán ser desenvolvidos e presentados antes do 30 de setembro.
As ideas finalistas inclúen “AlgaSlime”, que optimiza a rega e fertilización mediante microalgas, e “Enzicas”, que propón un fungo para a maduración de queixos e embutidos con castañas. Outras propostas destacadas son “Ficar Aquí”, un portal de emprego para o rural galego, e “Fungusvid”, que introduce micorrizas arbusculares na plantación de vides.
“Genma & Naza Cheesecakes” aposta pola produción artesanal de tortas de queixo con produtos locais, mentres que “Piel Natura” desenvolve cosmética ecolóxica e aromaterapia galega. “Respiro Sostible” fabrica produtos de papel ecolóxicos a partir de residuos de céspede e herba, e “Tecnoalgae” revaloriza augas residuais mediante o cultivo de microalgas.
“Vanetta Food”, unha startup de alimentación vexetal, pretende establecer a primeira fábrica de carne plant-based en Galicia. Finalmente, “Viñalert” ofrece un sistema de monitorización continua das vides para mellorar a saúde dos viñedos.•