O pasado venres arrincou a XV edición do Concurso de Tapas da Guimaralia, unha das citas máis esperadas da gastronomía local. Ata o 5 de decembro, os seis bares participantes ofrecerán as súas mellores propostas culinarias, con ingredientes de produtores locais e baixo a supervisión de profesionais da hostalería. O evento permitirá aos asistentes votar pola súa tapa favorita e participar nun sorteo para gañar unha noite de relax no Hotel Iberik Augas Santas de Ferreira de Pantón.
Os bares que toman parte na edición deste ano son: catro na propia Pobra do Brollón —Avenida, A Vella Taberna, Primeiro de Maio e Bar Pirata—, e dous fóra da localidade, A Salanova en Salcedo e O Fogón en Cereixa. Cada tapa presentada debe incorporar, como mínimo, un ingrediente de produtores locais do municipio, e este debe quedar debidamente especificado no nome do pincho, permitindo así que se poidan distinguir os sabores autóctonos da Ribeira Sacra. A elección das tapas que competirán polos premios foi realizada por dous recoñecidos profesionais da cociña: Diego Martínez, cociñeiro de renome, e Marcos Eiré, sumiller. A súa cata serviu para garantir os máis altos estándares de calidade e para comprobar que se cumprían todas as condicións establecidas polo certame, entre elas o uso de produtos da zona. A dinámica para elixir aos gañadores mantén o habitual sistema de votación popular. Cada votante poderá escoller a súa tapa favorita a través dunha tarxeta de voto, que deberá ser selada en todos os bares participantes. Quen se anime a participar terá a oportunidade de entrar nun sorteo para gañar un xiro de relaxación cun circuíto termal no citado hotel de Ferreira de Pantón. As tapas do concurso terán un prezo único de 1,50€ e poderán ser degustadas en dous horarios: de 12:00 a 14:00 horas e de 19:00 a 22:00 horas, facilitando así que as persoas poidan achegarse a calquera das horas propostas para gozar das delicias preparadas polos bares locais. O Concurso de Tapas da Guimaralia pechará oficialmente o 5 de decembro, pero dará paso á celebración dos Cantos de Taberna o venres 6 de decembro, un evento festivo que pon o colofón á semana gastronómica.•