
A adega Don Bernardino de Amandi, na D.O. Ribeira Sacra, continúa brillando no panorama vitivinícola galego. Na edición 2025 da Guía de Viños, Destilados e Bodegas de Galicia, a bodega colleita un total de 8 distincións, das cales destacan dous Gran Ouro, para os viños Vacamulo 2020 e La Capona 2019. A primeira, La Capona, é a última finca de Amandi que a bodega acaba de lanzar ao mercado, logrando un inicio espectacular cun Gran Ouro. Pola súa parte, Vacamulo, que xa foi galardoado en anos anteriores, volve a ser o tinto mellor puntuado de Galicia, o que reflicte a súa calidade e prestixio. A Guía Paadín describe Vacamulo 2020 como «o poderío da Ribeira Sacra»: un viño «intenso, profundo, insondable», con froita madura como ciruela roja, mora ou granada, e unha crianza sutil que se fai notar con notas de moca, bombón inglés e sándalo.
Diego Rodríguez, membro da 5ª Xeración de Don Bernardino, expresou a súa satisfacción polo recoñecemento. “Con Vacamulo levamos 3 anos no mercado e os tres anos foi Gran Ouro na Guía Paadín, sendo ademais o mellor tinto de Galicia nos dous últimos. Para nós, é un honor”, afirmou Rodríguez, que subliñou tamén a aposta da bodega por manter a súa vinculación cos mellores viños de Amandi e a súa aposta pola calidade.
Ademais dos dous Gran Ouro, a bodega tamén logrou outras distincións en Ouro+ para 5 viños tintos: Don Bernardino 2023, Don Bernardino 4ª Xeración 2020, Ibio 2021, Melanio La Capitana 2019 e Don Bernardino Finca Mezquita 2019. Rodríguez destacou que todos os tintos da bodega superaron a medalla de Ouro, o que demostra o alto nivel da zona de Amandi no contexto vitivinícola galego. A súa aposta por mellorar e dar valor aos grandes viños da Ribeira Sacra queda patente nos recoñecementos que están a recibir.
O palmarés de Don Bernardino na Guía Paadín 2025 complétase co Don Bernardino branco 2023, que tamén recibiu a medalla de Ouro.
A Guía de Viños, Destilados e Bodegas de Galicia é unha publicación anual, promovida polo enólogo e sumiller Luis Paadín e agora tamén polo seu fillo, Alejandro Paadín. Esta guía destaca pola súa rigurosidade nas catas, que se realizan a cegas, sen coñecer as etiquetas dos viños, o que outorga profesionalidade e credibilidade ás distincións outorgadas.•