A crise de prezos ameaza o futuro do Sector Lácteo en Galicia

A continua baixada nos prezos está a colocar aos produtores nunha situación de perdas inasumible. Foto Arquivo.

O sector lácteo galego enfronta un desafío complexo e complicado cuxo epicentro se atopa na fluctuación dos prezos da leite. A estabilidade do prezo é crucial para a sustentabilidade das granxas e o benestar dos gandeiros, e é vital para garantir un relevo xeracional no agro galego. Recentemente, a Xunta de Galicia manifestou a súa preocupación pola falta de rentabilidade na produción de leite, mentres que Agromuralla, a asociación de gandeiros, denunciou a explotación dos produtores polas industrias. A estabilidade de prezos e a sustentabilidade a longo prazo son esenciais para o futuro do sector lácteo galego.

POSICIÓN DA XUNTA DE GALICIA
O conselleiro do Medio Rural, José González, sinalou a importancia de que as industrias dean prioridade á estabilidade do prezo da leite, pois é crucial para garantir a sustentabilidade do sector lácteo. González rexeitou as afirmacións da Federación Nacional de Industrias Lácteas (Fenil), que culparon aos prezos actuais do produto en orixe pola suposta perda de competitividade da industria. Para González, o maior perigo non reside no prezo actual do leite, senón na escaseza de gandeiros e produtos. Ademais, destacou a importancia dun prezo do leite que cubra os custos de produción e asegure a rendibilidade dos gandeiros. Segundo González, “os gandeiros son como calquera outro empresario”. A través da Estratexia de dinamización do sector lácteo, a Xunta conta con ferramentas como o Contaláctea para obter datos fidedignos dos custos de produción, confirmando que, se os prezos da leite continúan baixando, os gandeiros galegos poderían sufrir perdas inasumibles.

ESTABILIDADE NOS PREZOS A LONGO PRAZO
José González tamén destacou a necesidade de estabilidade a longo prazo nos prezos e beneficios para garantir a sustentabilidade do sector lácteo e a remuda xeracional. Instou á Organización Interprofesional Láctea (Inlac) a emprender unha campaña publicitaria para fomentar o consumo de leite de orixe español, “leite que defenda os intereses dos nosos gandeiros”. O conselleiro recoñeceu os avances logrados polo sector lácteo galego nos últimos anos grazas á Estratexia de dinamización do sector. Isto inclúe un incremento na produción de leite e unha mellora na posición negociadora dos gandeiros.

A POSICIÓN DOS GANDEIROS
En canto á postura de Agromuralla, a asociación de gandeiros cualifica as declaracións do secretario xeral da Fenil, Luis Calabozo, como “intolerables e inaceptables”. Agromuralla acusa ás industrias de leite de levar a cabo un complot para reducir o prezo que pagan aos gandeiros, coa complicidade das administracións públicas. Alegan que a Xunta de Galicia e o Ministerio de Agricultura non están tomando medidas en favor dos produtores e que as industrias están impondo reducións unilaterais de prezos que incumplen a Lei de Cadena Alimentaria. Acusan ás empresas de querer obter beneficios comprando materia prima barata. Agromuralla considera normal que o prezo do leite en España sexa superior ao doutros países da UE que son excedentarios en produción de leite, como Alemaña, Francia ou Holanda, e lembran que España é deficitaria en produción de leite e debe importar máis dunha cuarta parte dos produtos lácteos que consome.

VINCULAR OS CONTRATOS AOS CUSTOS DAS GRANXAS
A xeración da granxa, que vén a través de novas regulacións e adaptacións, require investimentos adicionais por parte dos produtores. Por isto, Agromuralla pide que os contratos de compra do leite estean vinculados aos custos da granxa. A adopción do Caderno Dixital e o cumprimento das novas regulacións en materia de medio ambiente, benestar animal e dixitalización requiriron investimentos substanciais aos produtores sen que se producira un aumento nos prezos.

CONCLUSIÓNS
En resumo, a crise de prezos no sector lácteo galego é un problema complexo. A Xunta de Galicia e os gandeiros expresaron as súas preocupacións pola falta de rendibilidade na produción de leite, mentres que Agromuralla denunciou a explotación dos produtores polas industrias. A estabilidade de prezos e a sustentabilidade a longo prazo son esenciais para o futuro do sector lácteo galego e a seguridade alimentaria. Enfrontar esta crise require un acordo de fondo que involucre a todos os axentes: gandeiros, distribución e industria, para garantir a continuidade da produción de leite en Galicia. •

Deixa unha resposta

Your email address will not be published.

Nova Anterior

EcoCamiño: carreira e marcha nórdica ao longo do Camiño Francés

Seguinte Nova

Todo listo para coñecer aos gañadores da IX edición do Concurso de Proxectos Empresariais Semente Ribeira Sacra

Últimas noticias sobre O MUNDO DO VIÑO E DO AGRO

A %d blogueros les gusta esto: