Lavar as mans: un xesto de saúde persoal e de compromiso coa sociedade

As normas de hixiene para frear a pandemia da COVID-19 conciénciannos sobre a importancia deste recurso natural e do seu uso responsable

Unha das medidas máis importantes de protección persoal contra o contaxio pola COVID-19 é o lavado frecuente de mans con auga e xabón. (Foto: Pixabay)

Se hai un xesto que define estes tempos de pandemia é o lavado de mans. O confinamento ao que obrigou a expansión da Covid-19 provocou que, nestes últimos meses, lavaramos as mans moito máis do habitual, seguindo as recomendacións das autoridades sanitarias. Este sinxelo xesto xa se incorporou á nosa nova normalidade como unha medida de autoprotección, pero tamén de responsabilidade con terceiros, para frear a cadea de contaxios e protexernos os uns aos outros. A gravidade da situación fíxonos ver a auga como unha canle de salvación, unha ferramenta de saúde e, tamén, como unha metáfora da responsabilidade individual e colectiva. Hoxe, máis ca nunca, o uso da auga representa o noso compromiso co benestar de toda a sociedade.

AXEITADA SUPERVISIÓN TÉCNICA E RIGOROSOS CONTROIS DO SUBMINISTRO, TAMÉN DURANTE O CONFINAMENTO

Cada vez que lavamos as mans ou abrimos a billa, sabemos que a auga de uso doméstico chega en perfectas condicións de salubridade. Garantir que este elemento natural chegue aos fogares en óptimas condicións é o resultado dun longo e sostido esforzo por parte das empresas subministradoras e das autoridades. O seu labor de xestión e verificación constantes de todo o proceso non parou durante a pandemia. Técnicos e profesionais especializados continuaron desenvolvendo os correspondentes controis sanitarios da auga, sometida a rigorosos tratamentos para garantir a súa salubridade, dende que a auga sae do manancial ata que chega ás nosas billas. Durante os meses de confinamento, as empresas puxeron en marcha os protocolos de continxencia para non deter en ningún momento a cadea de supervisión e servizo. Botando man de gardas do persoal técnico especializado e con remanente de reactivos suficiente para cubrir o funcionamento axeitado das estacións de tratamento de augas, as empresas lograron que os fogares continuasen dispoñendo de auga en perfectas condicións, de calidade, sen dano ademais para o medio ambiente.

O equilibrio do ciclo da auga contribúe á preservación da riqueza natural e paisaxística dos pobos. Na imaxe, tramo urbano do río Asma, en Chantada. (Arquivo EC)

A Xunta reforzou a coordinación coas empresas concesionarias para blindar o subministro e a calidade da auga durante a crise sanitaria, intensificando a toma de mostras e a realización de analíticas para verificar o estado das masas de auga e garantir o abastecemento óptimo dun elemento tan necesario coma este. Ademais, a Xunta continuou coa importante tarefa de mantemento das infraestruturas de subministro e tratamento de augas co fin de ofrecerlle aos cidadáns servizos de auga eficientes, achegando o seu apoio técnico e financieiro aos concellos para dotalos das instalacións necesarias e apoiando as accións de mellora vinculadas a estes servizos.

A auga non é un ben privado, senón unha riqueza natural e un patrimonio común que debemos empregar con responsabilidade. (Foto: Pixabay).

PROTEXER A NOSA SAÚDE E O BENESTAR DE TODOS CON PEQUENOS XESTOS NO FOGAR

Todo este esforzo das administracións e dos profesionais das empresas especializadas non é suficiente sen a colaboración da cidadanía mediante un uso responsable da auga. Se a pandemia nos obriga a incrementar a nosa hixiene de mans para protexer a nosa saúde, non debemos esquecer que este segue a ser un xesto de alta responsabilidade social. Máis aló da ameaza inmediata da COVID-19, está a alerta pola mala xestión dos recursos naturais que son claves para o equilibrio do medio ambiente.

Para ser responsable, non fai falla moita esixencia; simplemente chega con aplicar pequenos xestos cotiás que nos permitirán desfrutar dos beneficios da auga sen estragala. Por exemplo, podemos darnos unha ducha e evitar o baño, que gasta moita máis cantidade de auga. Cando cepillemos os dentes, podemos manter pechada a billa ata que precisemos facer uso dela. Este mesmo xesto serve á hora de fregar a louza na cocina, acción que aínda pode ser máis sustentable se instalamos dispositivos de aforro de auga. Tamén podemos probar a reutilizar a auga: por exemplo, colocando cubos nas canaletas ou no exterior da vivenda para recoller a auga da chuvia e empregala en regar as plantas, lavar o coche e espazos exteriores.

A responsabilidade co medio ambiente e os recursos naturais tamén afecta á auga da que nos desprendemos, e que vai parar ás estacións depuradoras, para integrarse, logo dun rigoroso e axeitado procedemento, nun novo ciclo natural. Por iso, hai que evitar o emprego do inodoro como vertedoiro de toalliñas, algodóns ou bastonciños hixiénicos (os que empregamos para limpar os oídos), e moito menos, as mascarillas, un complemento que se converterá en habitual nos próximos meses. A incorrecta eliminación destes obxectos dificulta o funcionamento dos sistemas de filtrado e depuración das augas residuais, co conseguinte incremento do gasto no mantemento das infraestruturas, e o grave dano para o medio ambiente.

Se estes meses de confinamento serviron para concienciarnos do valor de traballar xuntos por unha causa común, temos a oportunidade de demostrar o noso compromiso coa saúde a través dun consumo responsable da auga. Porque a auga é vida, e o medio ambiente o noso futuro.

Deixa unha resposta

Your email address will not be published.

Enquisas

ESTÁ CONFORME CO PROXECTO PARA CONSTRUÍR UNHA NOVA PONTE DE FERRO NO MALECÓN EN SUBSTITUCIÓN DA PASARELA PEONIL ACTUAL?

Cargando ... Cargando ...

Resumen mensual de noticias

Nova Anterior

O Concello desbrozará a contorna de San Vicente a mediados de xuño

Seguinte Nova

Só 4 novos casos detectados de Coronavirus en Galicia

Últimas noticias sobre GALERÍA

Ir aInicio

Don't Miss